Vis, Vlees, Vega (OverGewicht Net5)

Een tijdje geleden kreeg ik de kans om mee te werken aan een aflevering van het programma OverGewicht op Net5. Daarin vertelde ik Kees Tol over hoe je vlees op een gezonde manier kunt vervangen als je hebt besloten om (meer) plantaardig te gaan eten.

Lees meer »

Bewerkt vs. onbewerkt eten

Sterk bewerkte producten, zoals taart, chips en pizza zijn natuurlijk niet bepaald gezond. Je kunt ze daarom maar beter af en toe eten. Maar waarom vinden we ze zo aantrekkelijk? En wat gebeurt er wanneer we ze vaak eten? 

Lees meer »

Drie tips om meer plantaardig te eten

Mensen die (grotendeels) onbewerkt plantaardig eten hebben over het algemeen een gezonder lichaamsgewicht, betere glucose- en cholesterolwaarden en een lager risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker. Wanneer je (meer) plantaardig gaat eten, kun je dus allerlei gezondheidsvoordelen ervaren! Bovendien lever je zo een hele positieve bijdrage aan het dierenwelzijn en het milieu. Heb jij je voorgenomen om dit jaar te starten met (meer) plantaardig eten? Dan geef ik je hierbij graag drie handige tips.

Lees meer »

Wat is caloriedichtheid en waarom is het belangrijk?

Als het om voeding gaat, ben ik geen voorstander van calorieën tellen. Veel belangrijker vind ik het dat je leert om te kijken naar waar je die calorieën uit haalt en naar wat dat met je lichaam doet. Maar wat wel heel interessant en nuttig kan zijn, is om eens kijken naar de caloriedichtheid van verschillende voedingsmiddelen. Dat kan je namelijk veel inzicht geven in waarom je je juist wel of niet goed verzadigd voelt na het eten van bepaalde producten.

Lees meer »

Waarom niet alle koolhydraten gelijk zijn

Niet alle koolhydraten zijn gelijk. We zijn vaak geneigd om alle koolhydraatrijke producten over één kam te scheren, maar vandaag leg ik je graag uit waarom dit eigenlijk niet kan. Er bestaan namelijk grote verschillen tussen de verschillende soorten.

Lees meer »

Is het gebruik van kokosolie een gezonde keuze?

Kokosolie/kokosvet heeft een gezond imago en wordt door velen geprezen als superfood. De olie wordt regelmatig geassocieerd met allerlei gezondheidsvoordelen. Zo zou kokosolie bijvoorbeeld ontstekingsremmend werken en een wondermiddel zijn tegen allerlei kwaaltjes. Maar klopt dit wel? Vandaag leg ik je uit waarom kokosolie helaas niet zo gezond is als dat vaak gedacht wordt. 

Lees meer »

Hoe: aan je eiwitten komen als je vega(n) eet

"Maar hoe kom je dan aan je eiwitten?”. Het is waarschijnlijk de vraag die het meeste wordt gesteld aan mensen die (meer) plantaardig gaan eten. En dat is begrijpelijk, want bij ‘eiwitten’ denken de meeste mensen al snel aan biefstuk, kip, kwark en eieren. Gelukkig zitten eiwitten ook gewoon in plantaardige producten (daar halen veel dieren ze immers ook uit) en kom je als vega(n) niets tekort!

Lees meer »

Waarom het eten van voldoende vezels zo belangrijk is

Let's talk about fiber! Vezels zijn de onverteerbare bestanddelen van planten. Ze komen dan ook niet voor in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en kaas. Maar onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen zitten er juist vol mee.Gemiddeld eten we in Nederland veel te weinig vezels en daarom vind ik het belangrijk om hier even bij stil te staan. Vezels zijn namelijk niet alleen essentieel voor onze verzadiging en darmwerking, maar zorgen ook voor een sterke en gezonde darmflora. Weten waarom dat belangrijk is en welke voedingsmiddelen je dan het beste kunt eten? Kijk dan snel mijn onderstaande korte video. Voor wie liever leest: ik heb de tekst hieronder voor je uitgeschreven.

Lees meer »

Wat maakt het drinken van vruchtensap anders dan het eten van fruit?

Vruchtensappen, zoals sinaasappelsap, hebben een gezond imago. Heel begrijpelijk ook, want ze worden van fruit gemaakt. En fruit is gezond! Het is daarom logisch om te denken dat vruchtensap ook gezond is. Maar toch ligt het iets anders. Ik bespreek drie redenen waarom het drinken van vruchtensap niet hetzelfde is als het eten van een stuk fruit.

Lees meer »