Waarom het eten van voldoende vezels zo belangrijk is

Gepubliceerd op 1 september 2021 om 17:22

Let's talk about fiber! Vezels zijn de onverteerbare bestanddelen van planten. Ze komen dan ook niet voor in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en kaas. Maar onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen zitten er juist vol mee.

Gemiddeld eten we in Nederland veel te weinig vezels en daarom vind ik het belangrijk om hier even bij stil te staan. Vezels zijn namelijk niet alleen essentieel voor onze verzadiging en darmwerking, maar zorgen ook voor een sterke en gezonde darmflora. Weten waarom dat belangrijk is en welke voedingsmiddelen je dan het beste kunt eten? Kijk dan snel mijn onderstaande korte video. Voor wie liever leest: ik heb de tekst hieronder voor je uitgeschreven.

 

Vezels zijn een groep voedingsstoffen waar we gemiddeld veel te weinig van eten (en weten!). We eten in Nederland namelijk gemiddeld zo'n 20 gram vezels per dag, terwijl dat best 40 gram mag zijn. Vezels zijn onder andere belangrijk voor onze verzadiging en zorgen ervoor dat we goed naar de wc kunnen gaan, maar zijn ook essentieel voor een goede darmflora. En daarmee ook voor jouw algehele gezondheid.

 

In je darmen hoort er een gezonde balans te zijn tussen goede en slechte bacteriën. Een verstoorde balans waarbij de slechte bacteriën bijvoorbeeld de overhand hebben, is geassocieerd met negatieve gezondheidseffecten en chronische ziektes. Het eten van vezels heeft positieve invloed op die balans. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de goede bacteriën gedijen op vezelrijke voeding en dat de slechte bacteriën juist meer houden van verzadigd vet en suiker. In werkelijkheid ligt het iets genuanceerder, maar daar komt het in de kern op neer. Die vezels dienen dus letterlijk als voeding voor je goede darmbacteriën, waardoor die weer gedijen en allerlei ontstekingsremmende en gezondheid bevorderende stofjes gaan produceren.

Deze korte-keten vetzuren, of short-chain fatty acids, zijn geassocieerd met talloze gezondheidsvoordelen. Eén van de beste manieren waarop je kunt bijdragen aan zo'n sterke en gezonde darmflora? Eet (grotendeels) onbewerkt plantaardig. Dat betekent veel groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, pitten en zaden. Allemaal voedingsmiddelen die vol zitten met vezels en daarnaast ook rijk zijn aan talloze andere goede voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.

 

Eén ding is zeker: daar doe je je gezondheid een heel groot plezier mee!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.