Hoe verminder je darmklachten rondom je vakantie?

Of je deze zomer nou doorbrengt op een tropisch eiland of vakantie viert in eigen land: wanneer je op reis bent eet en leef je vaak anders dan je normaal doet. En zulke plotselinge veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je darmen een beetje van slag raken. Veel mensen ervaren voor en tijdens hun vakantie dan ook klachten als obstipatie, buikpijn, een opgeblazen gevoel en gasvorming. Maar hoe komt dit? En wat kun je ertegen doen? Ik voorzie je graag van tips en adviezen om darmklachten tijdens de vakantie te verminderen, zodat je zorgeloos van je reis kunt genieten.

Lees meer »

Vijf zwangerschapsmythes ontkracht

Afgelopen weekend stond ik als diëtist op de Buik & Baby Bazaar in Den Helder. Voeding speelt namelijk een belangrijke rol rondom de zwangerschap. Wanneer je zwanger probeert te worden of zwanger bent krijg je dan ook van alle kanten voedings- en leefstijladviezen naar je toe geslingerd. Goedbedoeld natuurlijk, maar helaas kloppen ze lang niet allemaal. Het resultaat: verwarring en onzekerheid. Na het lezen van dit artikel onderscheid jij feit en fictie en ben je gewapend tegen veelvoorkomende mythes over voeding rondom de zwangerschap.

Lees meer »

Vis, Vlees, Vega (OverGewicht Net5)

Een tijdje geleden kreeg ik de kans om mee te werken aan een aflevering van het programma OverGewicht op Net5. Daarin vertelde ik Kees Tol over hoe je vlees op een gezonde manier kunt vervangen als je hebt besloten om (meer) plantaardig te gaan eten.

Lees meer »

Bewerkt vs. onbewerkt eten

Sterk bewerkte producten, zoals taart, chips en pizza zijn natuurlijk niet bepaald gezond. Je kunt ze daarom maar beter af en toe eten. Maar waarom vinden we ze zo aantrekkelijk? En wat gebeurt er wanneer we ze vaak eten? 

Lees meer »

Missie Uganda 2022 - Green Food Foundation

Op 19 februari 2022 vertrokken mijn collega-diëtist Marieke van de Put en ik namens de Green Food Foundation naar Uganda. We reisden erheen om de NGO Link to Progress te ondersteunen bij het uitvoeren van hun schoollunch project. Inmiddels zijn we weer terug in Nederland en daarom deel ik graag wat van mijn belangrijkste inzichten en ervaringen met je.

Lees meer »

Drie tips om meer plantaardig te eten

Mensen die (grotendeels) onbewerkt plantaardig eten hebben over het algemeen een gezonder lichaamsgewicht, betere glucose- en cholesterolwaarden en een lager risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker. Wanneer je (meer) plantaardig gaat eten, kun je dus allerlei gezondheidsvoordelen ervaren! Bovendien lever je zo een hele positieve bijdrage aan het dierenwelzijn en het milieu. Heb jij je voorgenomen om dit jaar te starten met (meer) plantaardig eten? Dan geef ik je hierbij graag drie handige tips.

Lees meer »

Wat is caloriedichtheid en waarom is het belangrijk?

Als het om voeding gaat, ben ik geen voorstander van calorieën tellen. Veel belangrijker vind ik het dat je leert om te kijken naar waar je die calorieën uit haalt en naar wat dat met je lichaam doet. Maar wat wel heel interessant en nuttig kan zijn, is om eens kijken naar de caloriedichtheid van verschillende voedingsmiddelen. Dat kan je namelijk veel inzicht geven in waarom je je juist wel of niet goed verzadigd voelt na het eten van bepaalde producten.

Lees meer »

Waarom niet alle koolhydraten gelijk zijn

Niet alle koolhydraten zijn gelijk. We zijn vaak geneigd om alle koolhydraatrijke producten over één kam te scheren, maar vandaag leg ik je graag uit waarom dit eigenlijk niet kan. Er bestaan namelijk grote verschillen tussen de verschillende soorten.

Lees meer »

Is het gebruik van kokosolie een gezonde keuze?

Kokosolie/kokosvet heeft een gezond imago en wordt door velen geprezen als superfood. De olie wordt regelmatig geassocieerd met allerlei gezondheidsvoordelen. Zo zou kokosolie bijvoorbeeld ontstekingsremmend werken en een wondermiddel zijn tegen allerlei kwaaltjes. Maar klopt dit wel? Vandaag leg ik je uit waarom kokosolie helaas niet zo gezond is als dat vaak gedacht wordt. 

Lees meer »