Waarom niet alle koolhydraten gelijk zijn

Gepubliceerd op 2 november 2021 om 20:31

Niet alle koolhydraten zijn gelijk. We zijn vaak geneigd om alle koolhydraatrijke producten over één kam te scheren, maar vandaag leg ik je graag uit waarom dit eigenlijk niet kan. Er bestaan namelijk grote verschillen tussen de verschillende soorten.


Om gezond te blijven is het belangrijk dat je ongeveer 40-70% van je energie uit koolhydraten haalt. Maar waar je die koolhydraten uit haalt, maakt veel uit. Zelf vind ik het verhelderend om een onderscheid te maken tussen
(sterk) bewerkte en (grotendeels) onbewerkte koolhydraten. Onbewerkte koolhydraten (rechts), zoals groente, fruit, peulvruchten en volkoren granen zijn hartstikke goed voor je gezondheid en verlagen je risico op het ontwikkelen van chronische ziekten. En sterk bewerkte koolhydraten (links), zoals snoep, frisdrank en vruchtensap, zijn weer niet goed voor je gezondheid. Wanneer je ze te vaak eet of drinkt, loop je een hoger risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld obesitas en diabetes type 2.

 

De sterk bewerkte varianten zijn ontdaan van de voedingsstoffen die ze juist zo gezond maken (zoals vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten) en/of juist aangevuld met stoffen die ze minder voedzaam maken. Oftewel: ze zijn 'uitgekleed' en/of worden vervolgens weer 'aangekleed' met vet, suiker en zout. Een praktisch voorbeeld: het eten van een hele sinaasappel is gezond. Door de vezels en de antioxidanten worden de suikers uit de sinaasappel langzaam en geleidelijk in je bloed opgenomen. Maar wanneer je die sinaasappel perst om sap te maken (en de vezels dus grotendeels met de pulp weggooit), krijg je een drank die per hoeveelheid evenveel suiker bevat als cola. Je kunt hier dus goed zien hoe belangrijk de mate van bewerking is.

 

Koolhydraatarme diëten zijn momenteel erg populair en dat vind ik jammer. Want hoewel ze je kunnen helpen om snel gewicht te verliezen, mis je tijdens het volgen van zo'n dieet veel van de voordelen van onbewerkte, koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Je mist dan namelijk niet alleen een belangrijke energiebron, maar ook voedingsstoffen, zoals bepaalde vitamines, mineralen en antioxidanten. En misschien nog wel het belangrijkste: je mist veel vezels. Vezels zijn onder andere belangrijk voor onze verzadiging en zorgen ervoor dat we goed naar de wc kunnen gaan, maar zijn ook essentieel voor een gezonde en gebalanceerde darmflora. En daarmee ook voor onze algehele gezondheid. Bovendien is het zo dat gewichtsverlies als gevolg van een koolhydraatarm dieet vaak niet blijvend is, omdat het afvallen te snel is gegaan en het lastig is om zo'n dieet de rest van je leven vol te houden.

 

Van de producten aan de rechterkant wil je dus het liefste zo veel mogelijk binnen krijgen. En van de producten aan de linkerkant kun je natuurlijk prima af en toe genieten, maar voor je gezondheid is het beter om ze niet te vaak te kiezen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.