Is het gebruik van kokosolie een gezonde keuze?

Gepubliceerd op 5 oktober 2021 om 15:24

Kokosolie/kokosvet heeft een gezond imago en wordt door velen geprezen als superfood. De olie wordt regelmatig geassocieerd met allerlei gezondheidsvoordelen. Zo zou kokosolie bijvoorbeeld ontstekingsremmend werken en een wondermiddel zijn tegen allerlei kwaaltjes. Maar klopt dit wel? Vandaag leg ik je uit waarom kokosolie helaas niet zo gezond is als dat vaak gedacht wordt. 


Ten eerste is het belangrijk om te weten dat vet in voedingsmiddelen altijd bestaat uit een mix van verzadigde en onverzadigde vetten. Maar die verhouding kan wel erg verschillen per voedingsmiddel. Wanneer we kokosolie met andere oliën vergelijken zien we dat verschil goed. Als we naar de voedingswaarden kijken, valt als eerste op dat de oliën alle drie veel energie leveren (zo'n 90-100 kcal per eetlepel). Maar daarnaast zien we dat het vet in kokosolie voor ongeveer 90% (!) uit verzadigd vet bestaat.

Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) en verhoogt daarmee het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Hier wil je dus liever niet te veel van binnen krijgen. We zien ook dat olijf- en zonnebloemolie veel minder verzadigd vet bevatten en dat ze daarnaast relatief veel onverzadigd vet bevatten. Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet het LDL-cholesterol verlaagt.

 

Dit betekent natuurlijk niet dat je (producten met) kokosolie altijd moet vermijden. Gezondheid draait immers om balans en daar passen ook minder voedzame keuzes in . Maar wees je ervan bewust dat je voor je gezondheid beter kunt bakken met olijf- of zonnebloemolie. Zelf gebruik ik weinig olie, omdat ik mijn vetten liever haal uit hele, onbewerkte producten, zoals olijven, avocado, noten, pitten en zaden. Olie is namelijk enkel het extract van zulke voedingsmiddelen en bestaat daardoor uit puur vet zonder vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Als je dus even de fles olie in je pan omkeert, krijg je zo 300-400 'lege' calorieën binnen. Daarom bak ik mijn groente graag in water (probeer maar eens, dat kan gewoon) met soms een klein beetje olijfolie. Want matig gebruik van olijfolie past zeker in een gezond voedingspatroon.

 

Nog goed om te weten: let er bij olijfolie wel op dat deze geschikt is om te bakken: vierge olijfolie is enkel geschikt voor koud gebruik en wanneer je deze olie sterk verhit kunnen er schadelijke stoffen ontstaan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.