Hoe verminder je darmklachten rondom je vakantie?

Gepubliceerd op 7 juli 2022 om 10:20

Of je deze zomer nou doorbrengt op een tropisch eiland of vakantie viert in eigen land: wanneer je op reis bent eet en leef je vaak anders dan je normaal doet. En zulke plotselinge veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je darmen een beetje van slag raken. Veel mensen ervaren voor en tijdens hun vakantie dan ook klachten als obstipatie, buikpijn, een opgeblazen gevoel en gasvorming. Maar hoe komt dit? En wat kun je ertegen doen? Ik voorzie je graag van tips en adviezen om darmklachten tijdens de vakantie te verminderen, zodat je zorgeloos van je reis kunt genieten.


Wat gebeurt er in je lichaam?

Onze darmen zijn enorm belangrijk voor onze gezondheid en gedijen bij rust en regelmaat. Ze zijn dan ook het gelukkigst wanneer we consistent gezond eten, voldoende bewegen, genoeg water drinken en niet te veel stress ervaren. En je raadt het misschien al: wanneer je op vakantie gaat wordt je normale dagelijkse routine verstoord en verandert er plotseling vrij veel. Denk bijvoorbeeld aan langdurig reizen, wennen aan een ander klimaat en het ervaren van inpakstress. Daarbij komen ook nog een ander voedingspatroon, vreemde toiletten en een nieuwe leefomgeving. Niet zo gek dus dat je darmen dan een beetje in de war kunnen raken. Maar het goede nieuws is: je kunt hier invloed op uitoefenen.

 

De rol van voeding

Eén van de belangrijkste beïnvloedbare factoren betreft je voedingspatroon. Het eetpatroon van de gemiddelde vakantieganger zit vol lekkernijen, maar bevat over het algemeen weinig vezels. En die zijn juist zo belangrijk voor een goede darmwerking. Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten en waarmee je je darmen een groot plezier doet zijn groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, pitten en zaden. En om meteen voorop te stellen: het is natuurlijk helemaal niet erg wanneer je op vakantie wat calorierijker eet dan je normaal gesproken doet. De vakantie is een tijd om te genieten, dus ga vooral lekker uit eten zonder schuldgevoel en focus je op het maken van mooie herinneringen met de mensen om je heen.

Maar om optimaal te genieten is het daarnaast belangrijk dat je lekker in je vel zit, je energiek voelt en je geen zorgen hoeft te maken over onrustige darmen. Probeer daarom ook om bij iedere maaltijd groente en/of fruit te eten, waar mogelijk te kiezen voor volkoren producten en voldoende water te drinken.

 

Hoe pak je vakantiestress aan?

Daarnaast speelt stress een belangrijke rol. Onze hersenen en darmen staan continu met elkaar in verbinding. Het is dus heel logisch dat stressvolle situaties ervoor kunnen zorgen dat de wc je beste vriend is of dat je juist niet meer naar de wc kunt. Wil je met een rustig en ontspannen gevoel aan je vakantie beginnen? Voorkom dan dat je vijf minuten voor vertrek nog in paniek het huis overhoop moet halen om je favoriete badslippers te zoeken. Bereid je dus goed voor: maak een inpaklijst zodat je zeker weet dat je niets vergeet, pak ruim van tevoren in, plan de route en probeer goed uit te rusten voordat je vertrekt. Zo ga je voorbereid op pad en is de kans een stuk kleiner dat je voor onaangename verassingen komt te staan.

Eenmaal op bestemming kom je hopelijk lekker tot rust, maar gedurende de eerste dagen kan zo’n nieuwe omgeving nog weleens overweldigend voelen. Het kan dan goed helpen om ’s ochtends te mediteren of een ontspanningsoefening te doen, zoals een bodyscan of ademhalingsoefening. Je zult na afloop merken dat je een rustiger gevoel ervaart en gedurende de dag beter kunt relativeren. En dat gevoel kan de hele dag doorwerken.

 

En hoe zit het dan met bewegen?

Ook beweging is een belangrijke factor. Want thuis maakte je misschien dagelijks een wandeling en sportte je regelmatig, maar nu is de enige beweging die je krijgt het loopje van je strandstoel naar de cocktailbar. Zo’n verandering kan veel invloed hebben op je darmen, want voldoende bewegen is essentieel voor een goede vertering. Stel je maar eens voor: wanneer je de hele dag op je kont zit, ‘zitten’ je darmen ook stil. Daardoor ligt obstipatie (verstopping) op de loer. Als je graag rustige darmen en fijne toiletbezoeken wilt, is het dus belangrijk om ook tijdens je vakantie voldoende te bewegen. Maak bijvoorbeeld mooie wandelingen en fietstochten om de omgeving te verkennen. Is het overdag echt te warm om te bewegen? Probeer dan om ’s ochtends en ’s avonds te gaan, dan is het namelijk een stuk koeler. En als je de mogelijkheid hebt: neem vooral een verkoelende duik en ga lekker zwemmen!

 

Tenslotte: bepaalde veranderingen zijn natuurlijk onvermijdelijk wanneer je op vakantie gaat. En de één is daar gevoeliger voor dan de ander. Geniet, wees niet te streng voor jezelf en probeer je niet te druk te maken, want vakantie is juist bedoeld om uit te rusten en plezier te hebben. Maar het is goed om je bewust te zijn van de veranderingen in je lichaam en hoe je hiermee om kunt gaan.

 

Heb jij vaker last van maag- en/of darmklachten of wil je graag meer weten over de invloed van leefstijl op je verteringsstelsel? Als diëtist kijk ik graag met je mee. Via het contactformulier kun je eventueel een afspraak maken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.