Eén op de vijf doden geassocieerd met slechte voeding

Gepubliceerd op 3 mei 2022 om 15:36

 

In 2017 werd geschat dat één op de vijf sterfgevallen wereldwijd geassocieerd is met een ongezond voedingspatroon. Daarnaast bleek dat een dergelijk eetpatroon bijdraagt aan het ontstaan van verschillende chronische aandoeningen. Dat kwam naar voren uit een wereldwijd onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd. De grootschalige 'Global Burden of Disease' studie verzamelt sinds 1990 data over de meestvoorkomende risicofactoren op het gebied van ziekte en overlijden. Een belangrijke conclusie was dat een eetpatroon dat te veel zout en juist te weinig fruit en volkoren granen bevat, één van de belangrijkste oorzaken van overlijden bleek te zijn.

Uit eerder onderzoek blijkt bovendien dat de meeste Disability-adjusted-life-years (DALYs) kunnen worden toegeschreven aan voedingsgerelateerde risicofactoren. DALYs zijn een maat voor de totale last die ontstaat als gevolg van ziektes en geven inzicht in het aantal gezonde levensjaren dat men potentieel verliest als gevolg van blootstelling aan bepaalde risicofactoren. Dat vandaag de dag zo veel mensen gezonde levensjaren verliezen en overlijden als gevolg van voedingsgerelateerde risicofactoren, is natuurlijk enorm triest. Maar tegelijkertijd liggen hier ook mogelijkheden. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld erfelijke factoren, is ons voedingspatroon iets waarop we invloed kunnen uitoefenen. We kunnen ons eetpatroon aanpassen.

Vanuit de wetenschap weten we dat je, door (grotendeels) onbewerkt plantaardig te eten, je risico op het ontwikkelen van chronische ziekten kunt verlagen. Daarnaast draagt zo'n eetpatroon bij aan een betere algehele gezondheid. Wil je je gezondheid graag bevorderen? Eet dan volop groente, fruit, volkoren granen (zoals havermout en zilvervliesrijst), (zoete) aardappelen, peulvruchten, noten, pitten en zaden. Echter, het is goed om te weten dat het niet perfect hoeft en dat iedere stap in de goede richting kan helpen. Met kleine, doelgerichte aanpassingen kan al veel gezondheidswinst worden behaald.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.