Heb jij een groei mindset of een statische mindset?

Gepubliceerd op 30 november 2021 om 10:09

Misschien heb je wel eens gehoord van een statische mindset en een groei mindset. Dit is iets wat ik nog niet volledig beheers, maar waar ik regelmatig mee oefen. En dat heeft me tot nu toe veel gebracht! Graag leg ik je er iets meer over uit.


Mensen met een statische (of 'fixed') mindset geloven dat hun kwaliteiten volledig zijn aangeboren en dat je daar (vrijwel) geen invloed op kunt uitoefenen. Mensen met een groei mindset geloven dat ze hun kwaliteiten en vaardigheden in de loop der tijd kunnen ontwikkelen en verbeteren. Nu is dat een beetje gechargeerd, want er is natuurlijk nooit sprake van één mindset. We switchen allemaal tussen die twee en iedereen denkt wel eens 'Help, ik kan dit niet' of 'Laat maar, ik geef het op'. Maar wat wel belangrijk is, is om te onderzoeken welke mindset bij jou de overhand heeft. Want wanneer je het grootste deel van de tijd vanuit die statische mindset denkt, kun je jezelf enorm in de weg staan.

 

Als je denkt vanuit die statische mindset, dan houdt het daar namelijk op. Dan stopt het daar. Maar door jezelf af te vragen wat je kunt doen om ergens beter in te worden, sta je open voor mogelijkheden. Probeer eens realistisch naar de situatie te kijken en vanuit de groei mindset te denken: hoe zou dit wel kunnen? Wat kan ik doen om er beter in te worden? Of hoe zou het uiteindelijk wel iets voor mij kunnen worden? Een voorbeeld: ik zal waarschijnlijk nooit geweldig worden in onderzoek en statistiek. Maar stel dat ik dat graag zou willen, dan zou ik er absoluut beter in kunnen worden. Zo behaalde ik de afgelopen periode een super goed cijfer voor het vak Research Methods. En ik weet zeker dat dit deels komt doordat ik wekenlang samen met een vriendin heb geoefend op de zaterdagochtend.

 

Je mindset en de manier waarop je tegen jezelf praat bepalen natuurlijk lang niet alles, maar wel veel. En als je bij voorbaat al denkt dat iets zal mislukken, dan saboteer je jezelf. Ik merk zelf dat ik dat regelmatig doe. Meer vanuit een groei mindset denken helpt me om bewuste keuzes te maken en om me zekerder over mezelf te voelen. En ik denk dat een heleboel andere mensen daar ook veel baat bij zouden kunnen hebben.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.