Vier tips voor een prettiger leven

Gepubliceerd op 31 augustus 2021 om 22:27

Vandaag deel ik vier tips met je die mijn leven de afgelopen jaren enorm hebben verbeterd. Naar mijn mening zijn dit belangrijke lessen die je leven een stuk fijner kunnen maken. Zelf vind ik nummer één en vier nog lastig, maar ben ik de laatste jaren steeds beter geworden in nummer twee en drie. En daar merk ik duidelijk de voordelen van! 


1. Probeer minder te streven naar perfectie


Dat 'perfect' nogal subjectief is en eigenlijk niet bestaat weten we allemaal wel. Maar toch leggen we de lat vaak enorm hoog voor onszelf. En dat kan ons erg in de weg staan. Als je bijvoorbeeld maar blijft wachten met handelen tot het 'perfecte moment' waarop je je ineens 'klaar voelt', kun je lang wachten (misschien zelfs voor altijd). Vaker genoegen nemen met 'goed' in plaats van met 'perfect' zal je leven een stuk gemakkelijker maken. Done is better than perfect!

 

2. Sta vaker stil bij mooie dingen in je leven

Sta bijvoorbeeld regelmatig even stil bij hoeveel je van iemand houdt, hoe blij je met iets bent en hoe geweldig het eigenlijk is dat je een dak boven je hoofd hebt en nooit eten tekort komt. En natuurlijk kun je daar niet iedere dag, de hele dag door dankbaar voor zijn. Maar het kan geen kwaad om eens wat vaker stil te staan bij mooie, fijne dingen die je als 'vanzelfsprekend' beschouwt. Daardoor gaan deze dingen je namelijk meer opvallen en kun je een gelukkiger mens worden.

 

3. Plaats dingen in perspectief en relativeer

Het is spitsuur in een veel te krappe supermarkt. Je doet tevergeefs je best om mensen te ontwijken en de weg naar het brood wordt geblokkeerd door drie winkelkarretjes. GRRRR!! Leuk is anders. En natuurlijk mag je daar even van balen. Maar is het het waard om je hele humeur erdoor te laten verpesten? En is het echt zo'n grote ramp? Relativeer ook een beetje. Het gaat nu gewoon even niet sneller en daar kun je weinig aan doen. Jezelf enorm opwinden over zulke kleine dingen helpt niemand. Daar heb je alleen jezelf mee.

 

4. Probeer wat begrip te hebben voor jezelf

Vaak zijn we zelf onze grootste criticus en oordelen we het hardst over onszelf. Realiseer je dat je ook maar een mens bent. En dat betekent dat je niet perfect bent en dat ook nooit zult zijn. Je doet je best en doet wat je kunt. Natuurlijk is het goed om te streven naar vooruitgang en groei, maar onthoud daarbij ook dat je nu niet 'mislukt' of 'incompleet' bent en nu al goed genoeg bent zoals je bent. Soms gaat iets goed, soms niet. Zie dingen die niet meteen lukken niet als falen, maar als leermomenten.

 

Bij zulke onderwerpen...

 

Vind ik wat nuance altijd wel belangrijk. Ik ben namelijk absoluut geen voorstander van 'toxische positiviteit' (= een niet helpende vorm van positiviteit waarbij je altijd maar positief, luchtig en blij probeert te zijn en waarbij er geen plaats is voor negatieve emoties).

 

Wat vaker stilstaan bij waar je dankbaar voor bent of je minder opwinden over kleine dingen betekent natuurlijk niet dat je nooit meer ergens mee mag zitten of altijd maar positief moet zijn. Of dat jouw emoties irrelevant zijn en er niet toe doen. Iedereen heeft weleens een probleem of een rotdag en niemand is altijd alleen maar vrolijk en positief. Sterker nog, ik kan me niet voorstellen dat dat gezond is. Maar als jij jezelf bijvoorbeeld structureel enorm opwindt over kleine dingen, is het misschien een idee om wat vaker te relativeren en naar het grotere plaatje te kijken. Het gaat uiteraard om het vinden van een goede balans.

 

Ik hoop dat je iets aan deze tips zult hebben. Liefs, Michelle.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.