Het verschil tussen een afslankdieet en een gezonde leefstijl

Gepubliceerd op 1 september 2021 om 19:11

Het is heel begrijpelijk dat veel mensen voor een streng dieet, een 'detox' of een juice cleanse kiezen om gewicht te verliezen. De gedachte om snel af te kunnen vallen (en je daardoor misschien zelfverzekerder en beter in je vel te voelen) is aantrekkelijk. Maar een dieet volgen om een gezond gewicht te bereiken werkt niet.

Ja, op de korte termijn werkt diëten. En soms kan gewichtsverlies zelfs heel snel gaan. Maar hoe zit het met dat resultaat na 2 jaar? Of na 5 jaar? En kijk ook eens naar je relatie met voeding. Hoe is die? Zit je daadwerkelijk lekkerder in je vel en voel je je gelukkiger? Of ben je de hele dag in je hoofd bezig met voeding, restricties en calorieën tellen? Ook dat is belangrijk.


Diëten...

Zorgen er dan wel voor dat je afvalt, maar alleen op de korte termijn. Bij het overgrote deel van de mensen dat op dieet gaat, zit het verloren gewicht er vroeg of laat weer aan. En vaak wegen mensen een tijdje na zo'n afval-poging zelfs meer dan voordat ze besloten om op dieet te gaan. Hoe komt dat dan? Je lichaam kent het verschil niet tussen een echte hongersnood en jouw bewuste afvalpoging. Daarom zal het er alles aan doen om te voorkomen dat je 'verhongert':

  • je metabolisme vertraagt
  • je gaat meer aan eten denken
  • je krijgt meer zin in energierijk voedsel (met veel vet en suiker)

 

'Maandag start ik weer'


Bovendien gaat diëten vaak gepaard met een alles-of-niets mindset. Je houd je bijvoorbeeld een tijdje strak aan je eetschema en eetregels, totdat het een keer 'mis' gaat. Op een gegeven moment houd je de restricties niet meer vol en eet je iets wat je jezelf had verboden. Nu het eindelijk weer 'mag' overeet je jezelf en voelt het alsof je hebt gefaald. 
Dat een dieet mislukt komt dus niet door je 'gebrek aan wilskracht', maar ligt aan het proces van diëten zelf. Wanneer je veel minder energie binnenkrijgt dan je nodig hebt, komt je (slimme) lichaam (gelukkig) in verzet. Snel veel gewicht verliezen klinkt verleidelijk, maar zorgt dus niet voor blijvend resultaat. Zo ben je telkens weer terug bij af.


Een goede balans

 

Die alles-of-niets mindset helpt je niet verder. Realiseer je dat je niet gelijk ongezond bent of aankomt als je een keer een patatje of een stuk taart eet. Je wordt immers ook niet gelijk gezond van één salade. Probeer eens om meer in 'grijs' te denken in plaats van alleen in zwart of wit, want hoe cliché het ook klinkt: gezondheid draait om balans. Stap uit de dieetcirkel en probeer je te focussen op het ontwikkelen van gezonde gewoontes op de lange termijn. Leer goed voor jezelf te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan: jezelf dagelijks drie voedzame, vullende en lekkere maaltijden gunnen, bewegen op manieren die goed en fijn voelen en dagelijks tijd voor jezelf nemen en ontspannen. Want op die manier zorg je niet alleen voor blijvende veranderingen en een betere gezondheid op de lange termijn, maar zorg je er ook voor dat het hele proces veel prettiger voelt en dat je (weer) van eten kunt genieten.

Een mooie uitspraak die ik laatst voorbij zag komen: "Shift from focusing on the scale to focusing on health." En daar ben ik het helemaal mee eens. Wil je je (fysieke en mentale) gezondheid echt een plezier doen? Leer dan goed voor jezelf te zorgen en ontwikkel gezonde gewoontes die zo goed voelen dat je er geen moeite mee hebt om ze de rest van je leven 'vol te houden'.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.