Waarom zou je (meer) plantaardig eten?

Gepubliceerd op 31 augustus 2021 om 22:19

Zelf eet ik ondertussen alweer een jaar of acht plantaardig. En daar ben ik tot op de dag van vandaag super blij mee. Ik realiseer me dan ook vaak hoe gelukkig ik ben dat ik die keuze toentertijd heb gemaakt. Graag neem ik je mee in mijn belangrijkste redenen om vegan te gaan eten.


1. Je doet je gezondheid een groot plezier

Het spreekt natuurlijk voor zich dat het niet erg gezond is om iedere dag vegan pizza te eten. Maar wanneer je volwaardig en (voor het grootste deel) onbewerkt plantaardig eet, verminder je je risico op allerlei chronische aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en meerdere vormen van kanker. Dat komt met name doordat je zo meer gunstige producten (zoals groente en fruit) en minder ongunstige producten (zoals vleeswaren en vlees) eet.

 

2. Je kunt je fitter en energieker gaan voelen

Groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, pitten en zaden barsten allemaal van de vitamines, mineralen en antioxidanten. Bovendien zijn ze erg rijk aan vezels. Met een plantaardig voedingspatroon krijg je die goede stoffen dus volop binnen en krijg je juist minder ongunstige stoffen (zoals verzadigd vet, cholesterol en kwik) binnen. Veel mensen voelen zich dan ook fitter en energieker als ze (meer) plantaardig gaan eten en zitten daardoor lekkerder in hun vel.


3. Je draagt bij aan het welzijn van de dieren


De vlees- en zuivelindustrie veroorzaken enorm veel dierenleed en pijn. Veel mensen die vega(n) gaan eten, eten dan ook geen koeien, kippen en varkens meer om dezelfde reden dat ze hun huisdieren niet zouden opeten. Tegenwoordig bestaan er gelukkig talloze lekkere alternatieven voor onder andere vlees, zuivel en kip. Door voor meer plantaardig te kiezen (of dat nou onbewerkt of wat meer bewerkt is) stem je voor minder leed en doe je alle dieren een groot plezier.

 

4. Het is beter voor de natuur en het milieu

Wereldwijd worden er miljarden dieren gehouden in de vee-industrie. Het fokken, grootbrengen, houden en vervoeren van deze dieren kost enorm veel water, voer en andere grondstoffen. De wereldbevolking groeit erg hard en ons huidige voedselsysteem is onhoudbaar. Overschakelen naar een (meer) plantaardig voedingspatroon betekent onder andere minder uitstoot van broeikasgassen, verspilling van drinkwater, ontbossing, gebruik van grondstoffen en overbevissing.

 

En het mooie is...

Dat het eigenlijk niet uitmaakt om welke reden jij besluit (meer) plantaardig te gaan eten. Je krijgt de positieve effecten van de andere redenen er namelijk automatisch bij! Probeer te kijken naar wat jij dagelijks kunt doen om stappen te zetten. En probeer daarbij niet te streven naar perfectie, maar naar vooruitgang. Al begin je bijvoorbeeld met sojayoghurt bij je ontbijt of gebruik je eens vegan 'kipstukjes' of vegan 'gehakt' in je pasta in plaats van vlees: alles is mooi meegenomen voor je gezondheid, de dieren en de aarde.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.