Groente verwerken in je ontbijt + havermout recept

Gepubliceerd op 15 januari 2020 om 21:11

Groenten zijn gezond. Uit onderzoek blijkt dat het eten van voldoende groenten het risico op hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker en een beroerte verkleint. Ook vermindert het de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Het advies is dan ook om minstens 250 gram groente per dag te eten. Hoewel we niet exact weten waarom groenten beschermen tegen chronische ziekten, komt dit waarschijnlijk door de verschillende (combinaties van) vitamines, mineralen, vezels en bio-actieve stoffen in groente (1). Groente levert belangrijke voedingsstoffen, maar weinig calorieën.

 

Wil je meer groente binnenkrijgen? Verwerk ze dan eens in je ontbijt. Geraspte courgette, biet en geprakte pompoen zijn bijvoorbeeld erg geschikt om te verwerken in je havermout. Klinkt niet heel aantrekkelijk, maar je proeft er oprecht bijna niets van. De biet proef je wel, maar persoonlijk vind ik die smaak goed passen bij de andere ingrediënten en je havermout kleurt er ook nog eens mooi roze van. Zo krijg je ongemerkt meer groente binnen.

Het volgende recept is geïnspireerd op de courgette havermout van Foodlies en bevat een flinke hoeveelheid courgette, waardoor je al ongeveer op de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente zit! 

 

Ingrediënten

 • 40 gram havermout
 • 200 ml ongezoete sojamelk
 • 1 kleine/0.5 grote rijpe banaan
 • 0.5 courgette
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl vanillesuiker
 • 1 tl dadelstroop
 • 1 tl amandelpasta
 • Een paar rozijnen


Bereiding

 

 1. Doe de havermout in een pannetje. Voeg hier de kaneel aan toe, meng dit met de havermout en voeg vervolgens de sojamelk toe.
 2. Breng het geheel aan de kook. Was de courgette en rasp deze in het pannetje terwijl de havermout opwarmt.
 3. Laat de havermout enkele minuten koken en voeg eventueel nog wat sojamelk/water toe tot de gewenste consistentie is bereikt.
 4. Voeg vervolgens de vanillesuiker en de zoetstof toe.
 5. Haal de havermout van het vuur. Snijd de banaan in plakjes en voeg deze toe. Je kunt eventueel nog wat plakjes bewaren voor de garnering. Roer het geheel goed door.
 6. Giet de havermout in een bakje, leg er wat plakjes banaan op en maak het af met nog wat kaneel, de amandelpasta en de rozijnen. Eetsmakelijk!

 

 

Bronnen:

1. Groente. Voedingscentrum. Geraadpleegd op 15-01-2020.
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.