De voordelen van groente en fruit uit de diepvries

Gepubliceerd op 20 januari 2020 om 16:20

Vrienden van mij horen al jaren mijn enthousiasme aan over ingevroren groente en fruit. Mijn vriezer puilt dan ook altijd uit met zakken doperwten, broccoli, paprika, bosbessen en zomerfruit. Groente en fruit uit de diepvries hebben vele voordelen. Om er een paar te noemen:

 • ze worden vrijwel direct na het oogsten ingevroren en zijn dus verser dan vers
 • ze zijn goedkoop en kosten in verhouding vaak veel minder dan verse producten: je krijgt veel voor weinig
 • ze worden voorgesneden, geschild of van de steel geplukt en zijn klaar om te gebruiken: je bespaart dus veel tijd doordat je ze niet hoeft te wassen en te snijden
 • het gebruik ervan voorkomt voedselverspilling: waar verse varianten vrij snel bederven, zijn ingevroren groente- en fruitsoorten maandenlang houdbaar

Need I say more? Groente en fruit uit de diepvries zijn geweldig en voor mij onmisbaar in de keuken. Ik gebruik ze vrijwel dagelijks. Hieronder lees je mijn favoriete manieren om ze te gebruiken in maaltijden.

 1. Voeg ze toe aan het kookwater

  Wanneer ik tijd en zin heb kook ik mijn pasta, rijst of quinoa in een aparte pan. Veel vaker ben ik lui en bereid ik zowel het graanproduct als de overige ingrediënten in dezelfde pan. Voeg simpelweg de bevroren groenten toe aan het kookwater. Voeg bijvoorbeeld broccoliroosjes, doperwten of paprikareepjes toe terwijl de pasta kookt, of voeg broccoliroosjes of bloemkool toe aan de bouillon tijdens het maken van een (noedel)soep. 

  Na het koken afgieten, eventueel nog bonen, bladgroenten, kruiden en sauzen toevoegen, het geheel nog even opwarmen en je hebt een heerlijke maaltijd vol groente. Bovendien heb je maar één pan vuil gemaakt (scheelt weer afwas voor de luie studenten onder ons). Zorg er wel voor dat je de kooktijden goed afstemt, want je wilt geen papperige broccoli of erwten die niet gaar zijn.

 2. Voeg ze toe aan smoothies
  Bevroren fruit is erg geschikt om smoothies mee op smaak te brengen. Naast dat het fruit een lekkere smaak geeft, zorgt het meeblenden van bevroren producten ook voor een romige, ijsachtige structuur. Vaak gebruik ik zomerfruit, aardbeien, frambozen, bosbessen of mango, maar er liggen nog veel meer fruitsoorten in het vriesvak.

 3. Voeg ze toe aan havermout of yoghurt
  De mogelijkheden zijn eindeloos, dus probeer verschillende combinaties uit en varieer. Zelf vind ik het lekker om een paar aardbeien of stukjes mango toe te voegen aan mijn overnight oats. De volgende ochtend zijn ze dan ontdooid en heb je een heerlijk ontbijtje dat je mee kunt nemen naar school of werk. Ook lekker: een handje bosbessen in een pan mengen met wat kaneel en dadelstroop en het geheel een paar minuten opwarmen tot er een stroperig mengsel ontstaat. Giet dit vervolgens over je havermout of yoghurt voor een lekkere bosbessen swirl.

Vrijwel alle supermarkten verkopen tegenwoordig ingevroren groente en fruit, dus neem eens een kijkje bij je lokale supermarkt. Gebruik jij groente en fruit uit de diepvries en waarom wel/niet? Ik ben erg benieuwd!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.