Gratis download: (Eet Geen) Dierendag menu

Het is vandaag (Eet Geen) Dierendag! En om dat te vieren heb ik een klein cadeautje voor je. Denk jij er wel eens over om (meer) plantaardig te eten, maar heb je eigenlijk geen idee waar je moet beginnen? Dan is dit simpele plantaardige dagmenu een goed begin.

Lees meer »

Wat je vandaag doet, maakt uit voor later

Soms vind ik het bijna ‘jammer’ dat veel chronische ziekten pas tot uiting komen wanneer we 40, 50 of 60 jaar oud zijn. En daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat ik graag zie dat mensen eerder ziek worden. Maar als we de gevolgen van een ongezond eet- en leefpatroon eerder zouden opmerken, voelen en zien, zouden we misschien wat bewuster omgaan met wat we eten en hoe we leven.

Lees meer »

Belangrijke lessen uit de Blue Zones

Heb jij al eens gehoord van de Blue Zones? Dit zijn vijf gebieden op aarde (waaronder Sardinië bij Italië, Okinawa bij Japan en Loma Linda in Californië), waar gemiddeld veel meer honderplussers in goede gezondheid leven dan in de rest van de wereld. Super interessant natuurlijk, want we leven allemaal steeds langer. Maar we dreigen steeds minder van die levensjaren in goede gezondheid door te brengen. Wat doen de mensen uit de Blue Zones anders? En wat kunnen we van hen leren? 

Lees meer »

Het verschil tussen een afslankdieet en een gezonde leefstijl

Het is heel begrijpelijk dat veel mensen voor een streng dieet, een 'detox' of een juice cleanse kiezen om gewicht te verliezen. De gedachte om snel af te kunnen vallen (en je daardoor misschien zelfverzekerder en beter in je vel te voelen) is aantrekkelijk. Maar een dieet volgen om een gezond gewicht te bereiken werkt niet.

Lees meer »

Hoe: aan je eiwitten komen als je vega(n) eet

"Maar hoe kom je dan aan je eiwitten?”. Het is waarschijnlijk de vraag die het meeste wordt gesteld aan mensen die (meer) plantaardig gaan eten. En dat is begrijpelijk, want bij ‘eiwitten’ denken de meeste mensen al snel aan biefstuk, kip, kwark en eieren. Gelukkig zitten eiwitten ook gewoon in plantaardige producten (daar halen veel dieren ze immers ook uit) en kom je als vega(n) niets tekort!

Lees meer »

Waarom het eten van voldoende vezels zo belangrijk is

Let's talk about fiber! Vezels zijn de onverteerbare bestanddelen van planten. Ze komen dan ook niet voor in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en kaas. Maar onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen zitten er juist vol mee.Gemiddeld eten we in Nederland veel te weinig vezels en daarom vind ik het belangrijk om hier even bij stil te staan. Vezels zijn namelijk niet alleen essentieel voor onze verzadiging en darmwerking, maar zorgen ook voor een sterke en gezonde darmflora. Weten waarom dat belangrijk is en welke voedingsmiddelen je dan het beste kunt eten? Kijk dan snel mijn onderstaande korte video. Voor wie liever leest: ik heb de tekst hieronder voor je uitgeschreven.

Lees meer »

Vier tips voor een prettiger leven

Vandaag deel ik vier tips met je die mijn leven de afgelopen jaren enorm hebben verbeterd. Naar mijn mening zijn dit belangrijke lessen die je leven een stuk fijner kunnen maken. Zelf vind ik nummer één en vier nog lastig, maar ben ik de laatste jaren steeds beter geworden in nummer twee en drie. En daar merk ik duidelijk de voordelen van! 

Lees meer »

Waarom zou je (meer) plantaardig eten?

Zelf eet ik ondertussen alweer een jaar of acht plantaardig. En daar ben ik tot op de dag van vandaag super blij mee. Ik realiseer me dan ook vaak hoe gelukkig ik ben dat ik die keuze toentertijd heb gemaakt. Graag neem ik je mee in mijn belangrijkste redenen om vegan te gaan eten.

Lees meer »

Wat maakt het drinken van vruchtensap anders dan het eten van fruit?

Vruchtensappen, zoals sinaasappelsap, hebben een gezond imago. Heel begrijpelijk ook, want ze worden van fruit gemaakt. En fruit is gezond! Het is daarom logisch om te denken dat vruchtensap ook gezond is. Maar toch ligt het iets anders. Ik bespreek drie redenen waarom het drinken van vruchtensap niet hetzelfde is als het eten van een stuk fruit.

Lees meer »

Welke supplementen gebruik je bij een plantaardig voedingspatroon?

Een plantaardig voedingspatroon wordt door velen nog steeds gezien als een voedingspatroon op basis van tekorten. Maar het tegendeel is waar! Wanneer je genoeg, volwaardig en grotendeels onbewerkt plantaardig eet krijg je vrijwel alle voedingsstoffen (waaronder eiwitten, ijzer en calcium) in voldoende mate binnen. Daarop zijn twee uitzonderingen. Bij een plantaardig eetpatroon is het noodzakelijk om een vitamine B12 supplement te nemen. Daarnaast is het verstandig om tijdens de herfst- en wintermaanden vitamine D te suppleren. Echter, deze uitzonderingen gelden meestal ook voor mensen die wel dierlijke producten consumeren. Graag leg ik je uit waarom. 

Lees meer »