Hoe verminder je darmklachten rondom je vakantie?

Of je deze zomer nou doorbrengt op een tropisch eiland of vakantie viert in eigen land: wanneer je op reis bent eet en leef je vaak anders dan je normaal doet. En zulke plotselinge veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je darmen een beetje van slag raken. Veel mensen ervaren voor en tijdens hun vakantie dan ook klachten als obstipatie, buikpijn, een opgeblazen gevoel en gasvorming. Maar hoe komt dit? En wat kun je ertegen doen? Ik voorzie je graag van tips en adviezen om darmklachten tijdens de vakantie te verminderen, zodat je zorgeloos van je reis kunt genieten.

Lees meer »

Vijf zwangerschapsmythes ontkracht

Afgelopen weekend stond ik als diëtist op de Buik & Baby Bazaar in Den Helder. Voeding speelt namelijk een belangrijke rol rondom de zwangerschap. Wanneer je zwanger probeert te worden of zwanger bent krijg je dan ook van alle kanten voedings- en leefstijladviezen naar je toe geslingerd. Goedbedoeld natuurlijk, maar helaas kloppen ze lang niet allemaal. Het resultaat: verwarring en onzekerheid. Na het lezen van dit artikel onderscheid jij feit en fictie en ben je gewapend tegen veelvoorkomende mythes over voeding rondom de zwangerschap.

Lees meer »

Missie Uganda 2022 - Green Food Foundation

Op 19 februari 2022 vertrokken mijn collega-diëtist Marieke van de Put en ik namens de Green Food Foundation naar Uganda. We reisden erheen om de NGO Link to Progress te ondersteunen bij het uitvoeren van hun schoollunch project. Inmiddels zijn we weer terug in Nederland en daarom deel ik graag wat van mijn belangrijkste inzichten en ervaringen met je.

Lees meer »

Wat je vandaag doet, maakt uit voor later

Soms vind ik het bijna ‘jammer’ dat veel chronische ziekten pas tot uiting komen wanneer we 40, 50 of 60 jaar oud zijn. En daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat ik graag zie dat mensen eerder ziek worden. Maar als we de gevolgen van een ongezond eet- en leefpatroon eerder zouden opmerken, voelen en zien, zouden we misschien wat bewuster omgaan met wat we eten en hoe we leven.

Lees meer »

Belangrijke lessen uit de Blue Zones

Heb jij al eens gehoord van de Blue Zones? Dit zijn vijf gebieden op aarde (waaronder Sardinië bij Italië, Okinawa bij Japan en Loma Linda in Californië), waar gemiddeld veel meer honderplussers in goede gezondheid leven dan in de rest van de wereld. Super interessant natuurlijk, want we leven allemaal steeds langer. Maar we dreigen steeds minder van die levensjaren in goede gezondheid door te brengen. Wat doen de mensen uit de Blue Zones anders? En wat kunnen we van hen leren? 

Lees meer »

Het verschil tussen een afslankdieet en een gezonde leefstijl

Het is heel begrijpelijk dat veel mensen voor een streng dieet, een 'detox' of een juice cleanse kiezen om gewicht te verliezen. De gedachte om snel af te kunnen vallen (en je daardoor misschien zelfverzekerder en beter in je vel te voelen) is aantrekkelijk. Maar een dieet volgen om een gezond gewicht te bereiken werkt niet.

Lees meer »

Vier tips voor een prettiger leven

Vandaag deel ik vier tips met je die mijn leven de afgelopen jaren enorm hebben verbeterd. Naar mijn mening zijn dit belangrijke lessen die je leven een stuk fijner kunnen maken. Zelf vind ik nummer één en vier nog lastig, maar ben ik de laatste jaren steeds beter geworden in nummer twee en drie. En daar merk ik duidelijk de voordelen van! 

Lees meer »

Waarom zou je (meer) plantaardig eten?

Zelf eet ik ondertussen alweer een jaar of acht plantaardig. En daar ben ik tot op de dag van vandaag super blij mee. Ik realiseer me dan ook vaak hoe gelukkig ik ben dat ik die keuze toentertijd heb gemaakt. Graag neem ik je mee in mijn belangrijkste redenen om vegan te gaan eten.

Lees meer »

Welke supplementen gebruik je bij een plantaardig voedingspatroon?

Een plantaardig voedingspatroon wordt door velen nog steeds gezien als een voedingspatroon op basis van tekorten. Maar het tegendeel is waar! Wanneer je genoeg, volwaardig en grotendeels onbewerkt plantaardig eet krijg je vrijwel alle voedingsstoffen (waaronder eiwitten, ijzer en calcium) in voldoende mate binnen. Daarop zijn twee uitzonderingen. Bij een plantaardig eetpatroon is het noodzakelijk om een vitamine B12 supplement te nemen. Daarnaast is het verstandig om tijdens de herfst- en wintermaanden vitamine D te suppleren. Echter, deze uitzonderingen gelden meestal ook voor mensen die wel dierlijke producten consumeren. Graag leg ik je uit waarom. 

Lees meer »