Waarom dat wat je nu doet, uitmaakt voor later

Gepubliceerd op 2 september 2021 om 15:55

Soms vind ik het bijna ‘jammer’ dat veel chronische ziekten pas tot uiting komen wanneer we 40, 50 of 60 jaar oud zijn. En daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat ik graag zie dat mensen eerder ziek worden. Maar als we de gevolgen van een ongezond eet- en leefpatroon eerder zouden opmerken, voelen en zien, zouden we misschien wat bewuster omgaan met wat we eten en hoe we leven.

 

Het maakt namelijk NU al uit wat je in je mond stopt. Chronische leefstijlgerelateerde ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2, komen zo langzaam en geleidelijk tot uiting dat je daar (vrijwel) niets van merkt, totdat het ooit mis gaat. Als je jong bent lijken zulke aandoeningen enorm ver weg. Je hebt het idee dat zo’n ziekte iets is wat jou als fitte, vitale twintiger of dertiger nooit zal overkomen. Dat ligt immers nog zo ver in de toekomst. Maar met iedere maaltijd die je eet kun je het ontstaan van zo'n ziekte bevorderen of juist tegenwerken.
 
Daarom spreekt deze quote mij zo aan. Want wat je nu doet maakt uit voor later. Ook al merk je dat nu nog niet echt. Je hebt nu, vandaag, invloed met wat je eet en hoe je leeft. Eén maaltijd of één dag lijkt misschien niet zo belangrijk, maar met 3 maaltijden per dag eet je 21 maaltijden per week en dus bijna 1100 maaltijden per jaar. En als je je dan bedenkt dat velen van ons heel wat jaren op deze aarde rondlopen, kun je je voorstellen hoeveel invloed dat uiteindelijk kan hebben op je gezondheid.
 
Gezond eten en leven geeft natuurlijk nooit 100% garantie dat je niet ziek wordt. Maar we weten wel dat je je risico op het krijgen van chronische ziekten sterk kunt verlagen als je hier aandacht aan besteed. En wanneer je je dat realiseert en weet dat je daar een keuze in hebt, heb je de eerste stap al gezet.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.